Tvoja moč se skriva v tvojih rokah.

Mamica, prepričana sem, da se boš strinjala, da je bilo zadnje obdobje precej obremenjujoče, za otroke še posebej, saj svet okoli sebe dojemajo drugače.

Vse te izolacije, razdalja med ljudmi, spremembe na otroških igriščih, vrtcih, šolah, vpliv okolice, … Vse to se prenaša tudi na otroke. Otrokom je še težje kot nam, odraslim. Čeprav vsega ne razumejo, pa toliko bolj čutijo.  

Tudi otroci doživljajo obremenjenosti s strani okolice, tudi oni se odzivajo na stresne situacije, tudi oni imajo razne vsakodnevne izzive. Zagotovo si v zadnjem letu opazila večjo razdraženost otroka, nespečnost, pomanjkanje energije, zavračanje hrane, otroško razočaranje ob pogledu na »zaklenjena« igrišča, slabo koncentracijo pri šolskih otrocih, odpor do učenja, ipd.

Žalost, skrb in občutek nemoči, ko kot mamica vidiš, da nekaj ne »štima«, pa ne veš, kako bi otroku hitro in učinkovito pomagala.  

Mamica, tukaj si, da svojemu otroku pomagaš in s tem razbremeniš tudi sebe. Tvoja moč se skriva v tvojih rokah. Z rokami pa upravlja tvoje srce, ki bo za otroka naredilo prav vse. To zagotovo že veš in čutiš.  


Dotik je dosegljiv popolnoma vsem. Z ljubečimi prijemi na stopalih lahko, mamica, vzpostavljaš sprostitev v otroku. V sproščenem telesu energija lahkotneje teče in sproščeno telo je vir dobrega počutja.

Tako malo je potrebno, da odkriješ moč premišljenega dotika. Potrebuješ le roke in znanje, ki ga lahko z lahkoto osvojiš. Z dodatnim znanjem o tem, katere točke pritisniti in katere premišljene prijeme uporabit, je moč dotika še toliko večja. S tem znanjem veš, katere so točke na stopalih, ki jih pritisneš in svojega otroka umiriš, potolažiš, zavaruješ in tudi uspavaš.

DanaLaharnar_masaza2.jpg

Dotik je nekaj, kar je dosegljivo popolnoma vsem.

Zakaj ne bi uporabili to, kar nam je vsem dosegljivo? In kar imamo vedno 'pri roki' za uporabo.

Po mojih izkušnjah otroci obožujejo masiranje stopalc. Sama večkrat uporabim moč stopal za svojega otroka - ko mu želim vzpodbuditi občutek varnosti; zvečer pred spanjem, da se lažje umiri in zaspi; ko se pojavijo težave s trebuščkom/prebavo; ko ponagaja kašelj, … ali pa, ko se želi 'samo' pocrkljati.

Tudi samo preprost dotik je lahko dovolj, da otroku pomagamo. Verjamem v moč preprostega dotika. In verjamem, da je preprost dotik velikokrat tisto, kar otrok potrebuje, da čuti varnost, umirjenost, naklonjenost, toplino ter da mu pomagamo do sprostitve in uravnovešanja različnih čustvenih izkušenj, ki jih vsakodnevno doživlja – jezljivost, strah, nemir, skrbi, razdražljivost, …

Moč dotika lahko poskusiš uporabiti tudi ti, mamica, in čisto intuitivno zmasiraš stopalca svojega otroka. In opazuješ, kako se bo na to odzval in kakšen doprinos bo zanj tvoja masaža stopalc.

Previous
Previous

Naša čudežna stopala

Next
Next

Kako sem začela.